Wat is raja Yoga

Het pad van de Raja Yoga wordt beschreven in het boek “de Yoga- Soetra’s van Patanjali” uitgewerkt door Taimni (ISBN 90-6175-055-5). Patanjali leefde 2 eeuwen voor Christus en wordt ook wel de "vader" van de yoga genoemd.

Het (achtvoudige) pad van Raja Yoga:

  1. Yamas (morele principes) geweldloosheid, waarachtigheid, eerlijkheid, zelfcontrole en niet begeren
  2. Niyamas (morele idealen) zuiverheid, tevredenheid, soberheid, zelfstudie en overgave
  3. Asanas (fysieke houdingen) dynamische en rustige oefeningen
  4. Pratyahara (terugtrekking in de zintuigen) acceptatie en loslaten
  5. Pranayama (energiebeheersing) ademhalingstechnieken
  6. Dharana (concentratie)
  7. Dhyana (meditatie)
  8. Samhadi (contemplatie)

De leer van de Raja Yoga is bedoeld voor diegenen die het pad van de praktische yoga willen bewandelen en fundamentele veranderingen in zichzelf teweeg willen brengen.


Ervaringen van cursisten

Boudewijn:
Via Via ben ik in Yoga gerold. Voordat ik met Yoga ben begonnen, had ik altijd het idee dat Yoga erg zweverig was met vele theorie over aura's ect.. Gelukkig is Raja Yoga dat niet. Het idee achter de Yoga, wat voor mij vooral belangrijk is, is het soepel en gezond houden van je lichaam en een stuk rust creëren in je hoofd. Ik ben zelf altijd erg druk met werk, sociaal leven, sporten etc. en liep mezelf op een gegeven moment voorbij. Door de Yoga lessen van Janny heb ik een stuk rust gecreërd en weet ik die ook goed te behouden, ondanks dat ik nog steeds erg druk met alles. De Raja Yoga lessen van Janny zijn echt een aanrader als je gewoon rust wilt creëren!

Tineke van Blijswijk:
Elke bijeenkomst is een verademing. In een liefdevolle, ongedwongen sfeer bij je Zelf thuiskomen, in je eigen tempo, rekening houdend met je persoonlijke grenzen en mogelijkheden, onder de uitnodigende, inspirerende en bescheiden leiding van Janny. De opbouw van elke sessie is perfect: de ademhaling bewust en rustig maken, rekken en strekken, evenwicht verbeteren, overweging en verdieping van menselijke waarden, eindigend in de stilte van de meditatie. Daar kun je weer even mee voort.